Parodontologie

Servicii

Parodontologie

Parodontologia este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu sănătatea structurilor de susținere a dinților, adică parodontiu. Parodontiul este alcătuit din gingivă, oase și țesuturi conjunctive care leagă dintele de os, acesta numindu-se în termeni medicali atașament parodontal. Gingivita este o modificare inflamatorie a gingivei și, dacă inflamația continuă să se dezvolte, atunci devine parodontită. Statisticile au arătat că 30% până la 40% dintre oameni suferă de această boală, care este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente cauze de pierdere a dinților în rândul adulților.

Ce sunt bolile parodontale?

În doar câteva cuvinte, bolile parodontale sunt afecțiuni inflamatorii care duc la deteriorarea țesutului care sprijină dinții. Prima etapă a inflamației se numește gingivită și poate fi complet vindecată. Primul simptom al bolii este inflamația gingiilor care face ca gingia să fie roșie, umflată, dureroasă și să sângereze la periaj. Gingivita este o boală care poate fi tratată și, deși gingia este mai sensibilă, în această primă fază nu are încă loc pierderea țesuturilor moi și osoase. Dacă boala nu este tratată, inflamația se extinde la a doua fază, și anume parodontita, aceasta fiind o infecție acută care acoperă gingiva și osul de susținere și care poate duce la pierderea completă a dinților.

Despre parodontită mai trebuie să știți că este o boală silențioasă, cu simptome de obicei ușoare, asta până când progresează suficient de mult. Principalele simptome includ inflamația și umflarea gingiei, recesiunea gingiilor, formarea pungilor sau a buzunarelor parodontale, mobilitatea dinților și respirație urât mirositoare.

Care sunt cauzele bolilor parodontale?

Principala cauză a bolii parodontale este acumularea de placă dentară și de bacterii. Toxinele produse de bacterii provoacă infecția care distruge țesutul conjunctiv, rezultând recesiunea gingivei și formarea de pungi parodontale în care rămân resturi alimentare, conducând astfel la acumulări suplimentare de bacterii. Răspândirea infecției provoacă distrugerea oaselor și a țesutului conjunctiv, adică distrugerea acelor părți ale structurii de susținere a dintelui care ține dintele în locul său. Din momentul în care structura de susținere a dintelui este afectată, dintele cade.

Boala parodontală este, de obicei, o reflectare a igienei orale precare, precum și a unor predispoziții genetice, a sistemului imunitar slăbit și a administrării unor medicamente. La rândul lor, plombele dentare inadecvate și protezele efectuate greșit pot provoca adesea acumularea plăcii în locuri greu accesibile. Trebuie menționat și faptul că bolile parodontale pot apărea ca urmare a anumitor boli sistematice, cum ar fi diabet, leucemie sau SIDA, dar și ca urmare a anumitor obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul sau consumul de băuturi dulci carbogazoase.

Cum pot fi tratate bolile parodontale?

În prima etapă, va fi necesară o examinare și o analiză a stării de sănătate orală prin utilizarea de imagini radiografice, urmând ca apoi un specialist parodontal să pregătească un plan de tratament. În funcție de tipul și de gradul de dezvoltare a bolii parodontale, se va stabili un tratament. În general, putem distinge între tratamentul gingivitei și tratamentul parodontitei. Prin ambele tratamente, se dorește eliminarea bacteriilor ca principală cauză a inflamației.

Tratarea gingivitei. Procedura de tratare a gingivitei include eliminarea plăcii dentare și a pietrei care a trecut de nivelul gingiei. Tratamentul implică, în primul rând, corectarea igienei orale acasă, așa că poate include tehnici corecte de periaj, ape de gură antiseptice, ață dentară și perii interdentare pentru a îndepărta cât mai mult din sedimentul moale dentar. În al doilea rând, medicul stomatolog va recomanda o curățare profesională pentru a îndepărta sedimentele dure, adică piatra, care este imposibil de îndepărtat doar prin periajul simplu. Diferite instrumente manuale și mecanice sunt utilizate pentru curățarea profesională, deblocând structura din piatră dentară și permițând astfel îndepărtarea completă a acesteia.

Tratarea parodontitei. Procedura de tratare a parodontitei include eliminarea sedimentelor moi și dure care se găsesc adânc în buzunarul parodontal, ceea ce face ca tratamentul să fie mai complex și mai lung decât tratarea gingivitei. Spre deosebire de gingivită, parodontita implică tratament sub nivelul gingivei, adânc în buzunare. Gingivita este o parte integrantă a parodontitei, astfel încât înainte de curățarea buzunarelor, este necesară eliminarea inflamației gingivei. După tratarea gingivitei, următorul pas constă în curățarea plăcii și a pietrei de pe suprafața rădăcinii dentare sub nivelul gingivei. Metodele chirurgicale sunt necesare atunci când boala a progresat într-o asemenea măsură încât necesită reducerea buzunarelor parodontale, regenerarea țesutului și oaselor folosind material compatibil biologic sau materiale substitutive osoase. Procedurile chirurgicale sunt utilizate atunci când este necesară o nouă modificare a gingivei pentru a preveni recesiunea ulterioară, extinderea coroanei dentare și transplantul osului și țesutului conjunctiv.

Tratament parodontal cu laser. În prezent, specialistul parodontal poate folosi laserul ca înlocuitor sau supliment la procedurile parodontale standard, iar rezultatele arată că, pe termen lung, terapiile cu laser au mai mult succes, deoarece fasciculele laser sunt mai eficiente la uciderea bacteriilor. De asemenea, laserul dentar este excelent și în cazul alungirii coroanei dinților, deoarece împiedica afta și herpesul, precum și alte modificări ale gingiilor și oaselor dinților. În comparație cu metodele tradiționale și instrumentele chirurgicale, laserul este mai blând, mai previzibil și, în multe cazuri, reprezintă un tratament nedureros, care nu implică aplicarea anesteziei locale.

În ceea ce privește tratamentul bolilor parodontale, laserul mai prezintă și alte avantaje, și anume lumina sa vizează cu precizie țesutul inflamat, astfel, medicul poate pătrunde în buzunarul parodontal și, dacă va considera că este necesar, va îndepărta țesutul afectat și placa de sub marginea gingivei, eliminând bacteriile care provoacă inflamația. Efectele laserului asupra țesuturilor moi ale cavității bucale sunt mai multe la număr. Pe lângă faptul că tratează gingiile fără să provoace sângerare, laserul este mult mai eficient în distrugerea tuturor microorganismelor. De asemenea, tratamentul este mai suportabil, deoarece nivelul durerii este mult redus în comparație cu tratamentele tradiționale, așa că în majoritatea cazurilor nu va fi necesară anestezia. Terapia parodontală cu laser este recomandată în cazul gingivitei, a parodontitei, pentru alungirea coroanei dinților și în gingivoplastie.

În prezent, specialistul parodontal poate folosi un laser potrivit pentru toate țesuturile dinților, atât cel moale cât și pentru cel dur. Laserul transmite impulsuri extrem de scurte de peste 1000W, combinând totodată un jet de apă și de aer împreună cu energia laserului pentru a permite o îndepărtare mai confortabilă a cariilor decât instrumentele standard, cum ar fi burghiul. Apa și aerul hidratează dintele, previn căldura și durerea, în timp ce fasciculul laser tratează și modelează precis țesutul dintelui fără contactul, căldura, vibrațiile și presiunea care provoacă durere. Cu alte cuvinte, laserul tratează eficient gingiile, pielea și oasele într-o manieră mult mai precisă și cu mai puțină sângerare comparativ cu bisturiul.

Înaintea oricărui tratament și oricărei intervenții chirurgicale, medicul stomatolog va efectua un examen preoperator pentru a se asigura că intervenția chirurgicală, inclusiv terapia cu laser, pot avea loc. În timpul acestui examen, medicul stomatolog va studia istoricul medical al pacientului, îi va verifica dinții, gura și maxilarul pentru a verifica stabilitatea și starea de sănătate orală, va verifica și dacă există infecții, abcese sau alte leziuni care ar putea complica vindecarea în urma unei intervenții chirurgicale și va discuta cu pacientul despre riscurile și beneficiile oricărei intervenții.

Cum are loc recuperarea după tratamentul parodontal?

În urma oricărei proceduri stomatologice, medicul stomatolog va oferi pacientului instrucțiuni detaliate despre cum se poate recupera rapid și sigur. Totuși, perioada necesară pentru recuperare va depinde de tipul procedurii utilizate și de complexitatea intervenției chirurgicale. În mod obișnuit, cei mai mulți pacienți vor primi permisiunea din partea medicului de a-și administra medicamente de calmare a durerii. De asemenea, medicul stomatolog poate recomanda pacientului să folosească o apă de gură antiseptică pentru a menține zona curată și pentru a evita infecțiile, să evite exercițiile fizice, să nu fumeze și să consume alimente moi.

Vor fi necesare câteva zile în prima și eventual a doua săptămână după orice tratament, pentru ca medicul să verifice modul în care se vindecă gingiile. Trebuie menționat fapul că fiecare pacient în parte va avea propriul său mod de recuperare, așa că se poate simți diferit de altă persoană, iar gingiile sale pot arăta, de asemenea, dierit. În scurt timp, gingiile și dinții se vor vindeca, se vor strânge și vor deveni mai fermi și mai puternici. Unele persoane pot suferi de sensibilitate dentară la temperaturi fierbinți sau reci, situație în care medicul le poate recomanda o pastă desensibilizantă.

Cum poate fi prevenită apariția bolilor parodontale?

Deoarece gingivita și parodontita sunt boli cauzate de acumularea excesivă de tartru, placă și bacterii, o igienă orală adecvată va fi, de obicei, eficientă în prevenirea și chiar frânarea evoluției bolii. Pentru a preveni apariția bolilor gingivale, periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare pot fi suficiente în cele mai multe cazuri. De asemenea, întreținerea regulată și corectă a igienei orale poate reduce riscul de parodontită. Se recomandă verificări periodice la medicul stomatolog la fiecare 6 luni și curățarea periodică profesională cu ultrasunete a sedimentelor moi și dure ale dinților, precum și lustruirea dinților. Persoanele care au diabet ar trebui să acorde o grijă deosebită igienei orale.

Într-un final, trebuie să știm că dacă o vom neglija, boala gingiilor poate duce la dezvoltarea unei varietăți de probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabet, naștere prematură și chiar greutate mică la naștere. De asemenea, în stare foarte avansată, boala gingiilor poate afecta dinții, gingiile și oasele, ceea ce duce la infecție și la moartea oaselor și a țesuturilor. Într-o astfel de situație, poate fi necesară o intervenție chirurgicală extinsă pentru repararea și tratarea afecțiunii. Reducerea factorilor de risc, menținerea unei bune igiene orale bune și respectarea programărilor dentare de rutină pot reduce riscul și severitatea bolilor gingivale.

Tratarea bolii parodontale (parodontoza).

Parodontologia studiaza anatomia, fiziologia parodontiului marginal, precum si bolile care il afecteaza si posibilitatile de tratament.

Simptomele parodontozei

 Gingiile inflamate;

 Gingiile înroșite sau purpurii;

 Gingiile hipersensibile la atingere;

 Gingiile care se retrag, lăsând la iveală o suprafață a dinților mai mare decât cea normală;

 Puroi între dinți si gingii;

 Respirație urât mirositoare;

 Gust rău în gură;

 Pierderea dinților;

 O schimbare în modul în care dinții se potrivesc atunci când mușcă.

Profilaxia parodontală

Se refera la procedeee stomatologice neinvazive, cu scopul prevenirii bolii sau cu scopul stabilizarii proceselor infectioase. Distingem ca metode si tehnici stomatologice cu scop profilactic urmatoarele:

  • controlul placii microbiene realizat in mare parte printr-o informare mai consistenta a pacientului cu privire la obligativitatea rigurozitatii igienei orale in viitor.
  • detartrajul si periajul profesional, sunt metode stomatologice de igienizare a dintilor si presupun curatarea lor de placa microbiana. Sunt cazuri in care doar aceste metode de igienizare (detartraj, periaj,dusuri bucal,planare radiculara, chiuretarea) pot fi suficiente pentru vindecarea boli parodontale.
  • reparatiile defectelor aparute la lucrarile protetice. In respectivele defecte de restaurare ajung agenti patogeni care pot declansa si intretine parodontita.
  • tratamentul ortodontic cu scopul alinierii dintilor pe arcada ajuta semnificativ la efectuarea unei igiene corespunzatoare
WhatsApp chat