Estetică dentară

Servicii/Estetică dentară/Albirile dentare profesionale

Albirile dentare profesionale

Numărul persoanelor care își doresc o albire dentară crește aproape de la zi la zi, în special în preajma sărbătorilor sau a concediilor din timpul verii. Tocmai de aceea, specialiștii ne avertizează în privința achiziționării de kituri de albire pentru acasă, precum și în privința tratamentelor ieftine de albire oferite de tehnicieni necalificați. Ofertele de albire ieftine propuse de esteticieni, kiturile de albire pentru acasă, dar și multitudinea de remedii naturale pentru albirea dinților pe care le găsim în mediul online ne pot satisface bugetul, dar totodată ne pot deteriora ireversibil dantura.

Experții sunt de părere că albirea dinților este un act de stomatologie care ar trebui să fie oferit și realizat doar de către specialiști stomatologi calificați, în timp ce orice persoană, în afară de un dentist calificat, care efectuează un tratament de albire dentară, îl efectuează în mod ilegal. În plus, pentru a putea beneficia de un tratament de albire a dinților, este recomandat să aveți cel puțin 18 ani. Există norme care spun că produsele de albire dentară care conțin sau eliberează mai mult de 0,1% peroxid de hidrogen pot fi vândute doar unui profesionist dentar care oferă tratamentul în practica sa. Produsele sau kiturile de albire dentară pe care le puteți achiziționa din supermarketuri sau farmacii pot conține sau elibera legal doar 0,1% peroxid de hidrogen, iar această concentrație este ineficientă și prea mică pentru a avea vreun efect notabil asupra culorii dinților.

Nu se poate sublinia suficient de mult valoarea și importanța alegerii corecte cu privire la albirea dinților. Efectuat corespunzător, tratamentul de albire a dinților poate oferi un zâmbet impecabil. Pentru a vă asigura că nu veți suferi repercursiuni, este indicat să discutați cu medicul dentist. Cu o experiență îndelungată, profesioniștii stomatologi înțeleg structurile gurii, așa că pot recunoaște cu ușurință bolile dentare și pot prescrie tratamentul corect de albire pentru fiecare pacient în parte.

Deși poate părea simplă, procedura de albire dentară este destul de complexă. Substanțele chimice utilizate se scufundă efectiv în suprafața dintelui și, astfel, ar putea provoca deteriorarea permanentă a dintelui și gingiei. Tratamentul efectuat de medicul dentist poate fi mai scump decât alternativele propuse de esteticieni sau kiturile din magazine, dar medicul dentist este cel mai în măsură să efectueze această procedură și să vă ofere sfaturi cu privire la menținerea albului dinților.

Ce presupune albirea dentară cu laser?

Albirea dentară este definită ca fiind un proces care face ca dinții să pară mai albi, folosind un produs care provoacă o schimbare intrinsecă a smalțului dinților, mai degrabă decât eliminarea petelor de suprafață. Albirea dentară cu laser este un tratament efectuat doar de medicul dentist, însă nu este potrivit pentru toți pacienții. Cu toate că albirea dentară cu laser este sigură, eficientă și cu puține efecte secundare, în continuare medicii recomandă pacienților să beneficieze de o examinare amănunțită a stării de sănătate orală. Doar starea dinților și cauza decolorării lor pot indica cel mai bun tratament de albire dentară. În general, este recomandat ca orice metodă de albire să fie supravegheată de către medicul stomatolog după un examen stomatologic care determină cea mai bună opțiune de albire.

Mai trebuie să știți că albirea dentară cu laser este cea mai scumpă metodă de albire și, în funcție de rezultatele pe care le doriți, pot fi necesare mai multe ședințe de albire. În cadrul acestei proceduri, medicul dentist va aplica înălbitor pe fiecare dinte, iar căldura generată de un laser are rolul de a îmbunătăți eficacitatea înălbitorului și de a grăbi procedura de albire. Înălbitorul dentar este deja un gel de albire foarte puternic, iar căldura laserului îl activează și îi sporește și mai mult eficacitatea, obținându-se astfel rezultate rapide și dramatice. Conform specialiștilor, înălbitorul folosit cel mai adesea pentru albirea dentară cu laser este un gel cu peroxid de hidrogen cu o concentrație care variază între 25 și 40%. Cu o astfel de concentrație ridicată, medicul dentist va lua întotdeauna măsuri speciale pentru a reduce sensibilitatea dinților, precum și pentru a proteja buzele, gingiile și țesuturile orale. Din acest motiv, în timpul procedurii de albire dentară cu laser, pacientul va purta retractori de obraz și / sau protecții moi din silicon pentru gingii, în timp ce medicul va aplica un produs profesional de desensibilizare cu flour sau un altul similar care ajută totodată și la întărirea smalțului dinților.

Un tratament de albire dentară cu laser durează aproximativ o oră în cabinetul stomatologic și costurile variază. În general, costul depinde de sistemul particular după care se ghidează cabinetul medicului dentist și tot medicul este în măsură să spună pacientului câte tratamente sunt necesare. Adesea, sunt necesare mai multe tratamente pentru a obține rezultatele dorite și pot fi necesare și măsuri de albire pentru acasă cu scopul de a îmbunătăți sau de a menține rezultatele obținute în cabinetul medicului.

Nu toți pacienții pot beneficia de acest tratament de albire, iar un examen stomatologic prealabil trebuie luat în considerare de toate persoanele care doresc albire cu laser. Pacienții care nu pot beneficia de albire dentară cu laser au la dispoziție mai multe alternative, însă toate trebuie cercetate cu atenție și discutate împreună cu medicul dentist înainte de folosire. Produsele de albire dentară pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor sau în farmacii vin în mai multe forme, inclusiv paste de dinți și ape de gură, geluri însoțite de gutiere, benzi de albire, vopsea sau creion de albire și gume de mestecat. Deși sunt limitate în ceea ce privește procentul sau concentrația substanțelor de albire, astfel de produse trebuie utilizate cu precauție.

Cum ne putem menține dinții albi după tratamentul de albire cu laser?

Un sondaj realizat la nivel național a dezvăluit recent că mai mult de jumătate dintre români evită să zâmbească, fiind nemulțumiți de aspectul dinților lor. Deși tratamentul de albire cu laser ne poate oferi acel zâmbet la care mulți dintre noi visăm, nu trebuie să omitem faptul că cel mai frumos zâmbet este cel sănătos. Așa că, tratamentul de albire cu laser nu ține locul unui stil de viață sănătos. Iată doar câteva sfaturi esențiale prin care vă puteți menține albul dinților și, de asemenea, vă puteți asigura o bună stare de sănătate orală.

Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi. Spălatul de două ori pe dinți este cea mai simplă, dar cea mai importantă parte a oricărei rutine de sănătate orală. Spălatul pe dinți timp de două minute de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor, ajută la menținerea dinților albi și sănătoși. De asemenea, periajul în mod regulat ajută la prevenirea respirației urât mirositoare și poate albi dinții, îndepărtând petele.

Folosiți periuțe interdentare. Periuțele de dinți manuale, precum și cele electrice curăță majoritatea părților dinților, însă există anumite zone unde aceste periuțe nu pot ajunge, și anume între dinți. Dacă nu veți curăța cu regularitate zonele dintre dinți, veți permite resturilor alimentare să se depună acolo, încurajând acumularea de placă. Tocmai această acumulare de placă duce la boli gingivale și, din nou, la respirație urât mirositoare. Pentru un zâmbet încrezător, puteți folosi zilnic periuțe interdentare, ață dentară sau duș bucal. Dacă veți opta pentru un duș bucal, nu uitați că acesta se folosește înaintea periajului.

Mestecați gumă fără zahăr. Oricât ar părea de surprinzător, guma de mestecat ajută la protejarea dinților și gingiilor între mese, atunci când nu aveți posibilitatea de a vă peria dinții, cu condiția să nu conțină zahăr. După fiecare masă, dinții noștri sunt mai expuși unui atac acid. Acidul se produce ca urmare a bacteriilor din placa acumulată pe dinți și a zaharurilor din alimentele și băutăurile pe care le-am consumat la masă. Astfel, atacul acid dizolvă încet smalțul și dentina dintelui, producând carii. Putem reduce acest atac al acizilor mestecând gumă fără zahăr, care ne ajută gura să producă mai multă salivă, saliva fiind apărarea naturală a gurii împotriva acidului. În plus, saliva ajută la remineralizarea dinților și la reducerea nivelului de aciditate din gură.

Optați pentru un regim alimentar sănătos. În primul rând, pentru un zâmbet alb și sănătos, este mai bine dacă veți servi trei mese pe zi, în loc să luați frecvent șapte-zece gustări. Totuși, dacă simțiți nevoia unei gustări între mese, alegeți alimente care nu conțin zahăr sau conțin zahăr în cantități foarte mici. Brânzeturile și nucile reprezintă gustări ideale pentru un zâmbet alb. De asemenea, aveți grijă ce băuturi serviți. De exemplu, cafeaua și vinul roșu vă pot păta dinții, mai ales dacă nu respectați regula periajului de două ori pe zi. Mai mult, băuturile zaharoase deteriorează dinții, în timp ce încurajează eroziunea și cariile dentare. În loc de băuturi carbogazoase dulci, puteți servi apă sau un pahar cu lapte, evitând astfel ca dinții să fie supuși unui atac de zahăr. Dacă simțiți nevoia unei suc carbogazos dulce, încercați să îl serviți la masă pentru a reduce numărul de atacuri de zahăr pe parcursul zilei.

În cele din urmă, există mai mulți factori care influențează albul dinților. Pe de o parte, alimentele și băuturile, cum ar fi curry, turmericul, ceaiul, cafeaua și vinul roșu ne pot păta dinții în timp, la fel ca și fumatul. De asemenea, genetica poate influența cât de strălucitori sunt dinții noștri. Mai trebuie să știți că unele persoane pot avea pete sub suprafața dinților, cauzate de unele antibiotice sau de fisuri minuscule pe suprafața dinților care absorb petele. Totuși, indiferent că avem sau nu pete și indiferent de stilul de viață pe care îl urmăm, culoarea naturală a dinților unei persoane este stabilită la naștere. Prin urmare, singurul lucru pe care îl poate face un produs de albire este să îndepărteze toate petele care s-au acumulat de-a lungul timpului.

Albirea profesională cu laser este cea mai obișnuită și mai sigură metodă de albire a dinților, utilizând ca ingredient activ peroxidul de hidrogen sau peroxidul de carbamidă. Pe măsură ce ingredientul activ se descompune, oxigenul intră în smalțul dinților, acolo unde deschide culoarea dintelui. Se consideră că efectele unui tratament de albire cu laser durează până la trei ani, dar dacă serviți alimente sau băuturi puternic colorate sau dacă fumați, este posibil ca efectele albirii să nu dureze atât de mult, de aceea este important să aveți grijă de dinți. Atunci când nu este efectuată corespunzător, albirea dentară cu laser poate cauza daune semnificative pe termen lung. De exemplu, tratamentul efectuat de persoane necalificate poate duce la arsuri chimice severe, la cicatrici permanente și, în cazuri extreme, poate afecta capacitatea de a mânca și de a respira. Dacă vă doriți dinți mai albi, este esențial să vă prezentați la medicul stomatolog pentru o albire profesională. Doar așa, puteți primi un tratament pe deplin sigur, cu rezultate vizibile pe loc și fără să vă puneți sănătatea în pericol.

WhatsApp chat